Češi kvůli vysokým cenám přestávají navštěvovat restaurace. Častěji volí levnější, ale méně zdravá jídla.
Rostoucí ceny potravin i služeb mění stravovací návyky Čechů. Podle letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred, kterého se zúčastnilo 3450 respondentů, lidé méně chodí do restaurací a častěji volí levnější varianty jídel – často na úkor kvality a výživové hodnoty.
Cena poledního menu v českých restauracích letos dosahuje v průměru 197 korun, což je o 58 korun více než v roce 2020. Většina lidí by však za oběd ráda zaplatila zhruba o třicet korun méně, a tak oběd často omezují nebo úplně vynechávají. Zhruba třetina restaurací hlásí nižší návštěvnost, přičemž pravidelně do nich nyní chodí jen čtvrtina strávníků – o čtvrtinu méně než loni.
„Na čem lidé šetří jako první, jsou restaurace a jídlo,“ uvedla Aneta Martišková ze společnosti Edenred. Dodává, že Češi stále častěji nakupují ve slevách – až polovina potravin podle ní pochází z akčních nabídek – a při výběru jídel se výrazně omezují.
Kompletní oběd s polévkou, pitím i dezertem si dnes dopřává už jen pětina lidí. Třetina zákazníků polévku vynechá a 38 procent si nedává k jídlu ani nápoj. „Polední menu se zmenšuje. Důraz je na rychlost a nízkou cenu,“ říká Martišková.
Nejvíce za oběd zaplatí strávníci v Praze (222 Kč), následuje Brno (210 Kč) a České Budějovice. Naopak nejlevněji se lidé naobědvají ve Zlíně, kde průměrná cena činí 175 korun. Téměř polovina Čechů přitom považuje za spravedlivou cenu poledního menu rozmezí 121 až 160 korun.
Restaurace se snaží pokles zájmu kompenzovat a přizpůsobují nabídku. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy podniky stále častěji využívají předpřipravené suroviny, například nakrájenou zeleninu či hotové omáčky, protože si nemohou dovolit další pracovní sílu.
„Podniky vytvářejí jasně definovaná menu, která zvládne připravit méně kuchařů,“ vysvětluje Prouza. Zároveň upozorňuje, že lidé dnes od návštěvy restaurace očekávají víc než jen jídlo. „Chtějí zážitek – nemusí to být drahé, ale zajímavé menu v příjemném prostředí. Když je restaurace zaujme, rádi se vrací,“ doplňuje.
Podle Martiškové hraje velkou roli i systém stravenkových benefitů. „Kdyby polovina lidí neměla stravenky, do restaurací by chodili ještě méně,“ říká.
S rostoucími cenami se však zhoršují i stravovací návyky. „Češi sahají po levnějších, ale často vysoce zpracovaných potravinách,“ varuje Martišková.
Na problém upozorňuje i Matyáš Fošum, zástupce hlavního hygienika Ministerstva zdravotnictví. Podle něj může časté vynechávání obědů nebo náhrada plnohodnotného jídla svačinou z automatu vést ke snížené soustředěnosti, horší paměti a poklesu kognitivních funkcí po 14. hodině. „Pravidelný oběd pomáhá udržet zdraví i snižovat nemocnost,“ dodává Fošum.
REDAKCE / Zdroj: ČTK



