Pečete, sladíte? Připravte si peněženky nejen vánoce se prodraží
Výkyvy počasí a problémy s logistikou se v posledních měsících podepisují na rostoucích cenách potravin, mimo jiné i cukru.

Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) každý měsíc zveřejňuje souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích. V červenci tento index dosáhl hodnoty 123,0 bodu, což sice bylo o 1,5 bodu (1,2 %) méně než v červnu, ale stále o 29,1 bodu (31,0 %) více než ve stejném období loňského roku. V červencovém poklesu se odráželo snížení cen obilovin, mléčných výrobků a rostlinných olejů, které však bylo kompenzováno nárůstem cen masa a cukru.

Index cen cukru v červenci dosahoval v průměru 109,6 bodu, což je o 1,8 bodu (1,7 %) více než v červnu. Nárůst, který trval již čtvrtý měsíc za sebou, tak dosáhl nejvyšší úrovně od března 2017. Zvýšení cen cukru většinou souviselo s nejistotou ohledně dopadu nedávných mrazů, které snížily již dlouhodobým suchem negativně ovlivněné výnosy v Brazílii, jež je největším světovým vývozcem cukru. Výraznějšímu měsíčnímu nárůstu cen cukru zabránily relativně dobré vyhlídky na produkci v Indii a oslabení brazilského realu vůči americkému dolaru.

Více informací zde

Zdroj: Český statistický úřad, STATISTIKA & MY

 Upozornění
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Vložená zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře