Cukroví bude letos stát více, zdražily suroviny na pečení.
Lidé si letos za vánoční cukroví nejspíše připlatí, zdražily totiž základní suroviny na pečení cukroví, uvedl Svaz pekařů a cukrářů.
Máslo letos v září stálo meziročně o 43 procent víc, čokoládové výrobky zdražily o 22 procent. Například cateringová společnost IN CATERING tvrdí, že kilogram ručně vyráběného cukroví o osmi až deseti druzích vyjde během letošních svátků na 1700 až 1800 korun, v roce 2022 byla cena zhruba o 600 korun nižší. Podle odhadu Potravinářské komory ČR i analytiků ceny surovin do Vánoc neklesnou. Údaje vyplývají z odpovědí odborníků, které ČTK oslovila.
“Výrazně zdražily dražší suroviny, jako ořechy, kakao, máslo, čokoláda, to jsou klíčové suroviny při výrobě kvalitního vánočního cukroví. Cukr a mouka mírně zlevnily, ale zbytek raketově roste včetně mzdových nákladů. Dá se tedy očekávat, že cena vánočního cukroví by mohlo jít nahoru, a to jak u domácího pečení, tak i u prodávaného cukroví,” řekl ČTK ředitel svazu Bohumil Hlavatý.
Poptávku po cukroví to ale neovlivní, lidé podle Hlavatého předobjednali podobné množství cukroví jako loni. “Očekáváme stejný zájem jako vloni i jako předloni, a to i kdyby došlo k navýšení cen cukroví. Vánoce jsou specifický svátek a lidé na něm nešetří,” dodal.
Cena másla byla v září nejvyšší od začátku roku. Za kilogram lidé v obchodech zaplatí 247,29 koruny, což v přepočtu na běžnou kostku o 250 gramech činí asi 61,8 koruny. Ve srovnání s lednem tak máslo pode údajů Českého statistického úřadu zdražilo o 18,88 procenta a proti loňskému září téměř o čtvrtinu.
Máslo zdražuje z několika důvodů, do cen se promítá i teplé počasí, kvůli kterému dojnice produkují méně mléka. “Po másle je také vysoká poptávka z mezinárodních trhů, což zvyšuje jeho cenu. Lze předpokládat, že předvánoční poptávka ceny dále vyžene nahoru,” uvedl mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek. Podobný vývoj očekává i analytik XTB Jiří Tyleček. “Ceny důležitých surovin pro výrobu cukroví už do Vánoc klesat nebudou, spíše mohou být ještě dražší,” uvedl.
Lidé si připlatí také za kakao a čokoládu, 100gramové balení mléčné tabulkové čokolády mohli zákazníci loni v září pořídit za 25,47 koruny, letos stojí přes 30 korun. “Zdražily v důsledku klimatické změny a neúrody, u této suroviny evidujeme až čtyřicetiprocentní nárůst oproti loňskému roku. Stejně tak v důsledku celosvětové neúrody podražily jádroviny,” sdělil ředitel cateringové společnosti Luděk Vocílka. Je podle něj ale pravděpodobné, že řetězce budou bojovat o zákazníky a mléko či máslo budou nabízet v časově omezených slevových akcích. “S plošným a výrazným poklesem ceny nepočítáme,” dodal.
Naopak kilogram cukru krystal vyšel letos v říjnu průměrně na 22,73 koruny, což je zhruba o devět korun méně proti loňsku. Pšeničná mouka hladká meziročně zlevnila o téměř dvě koruny na 18,97 koruny. Deset vajec stojí letos v říjnu necelých 50 korun, loni to bylo 48,37 koruny.
Podle Tylečka bude pro lidi výhodnější nakoupit si suroviny a upéct cukroví doma, někteří mohou šetřit také tím, že nahradí například máslo margarínem. Vocílka očekává, že lidé upečou menší množství a méně druhů cukroví, nebo zakoupí připravené čajové pečivo z polotovarů.
Hlavatý ale doplnil, že lidé stále preferují klasické druhy, jako vanilkové rohlíčky či slepované linecké, a základní suroviny se těžko nahrazují. “Nepředpokládáme velké sortimentní změny, snad jen méně čokoládových polev,” podotkl.
Zdroj: ČTK