Cukroví bude letos stát více, zdražily suroviny na pečení

Cukroví bude letos stát více, zdražily suroviny na pečení.

Lidé si letos za vánoční cukroví nejspíše připlatí, zdražily totiž základní suroviny na pečení cukroví, uvedl Svaz pekařů a cukrářů.

Máslo letos v září stálo meziročně o 43 procent víc, čokoládové výrobky zdražily o 22 procent. Například cateringová společnost IN CATERING tvrdí, že kilogram ručně vyráběného cukroví o osmi až deseti druzích vyjde během letošních svátků na 1700 až 1800 korun, v roce 2022 byla cena zhruba o 600 korun nižší. Podle odhadu Potravinářské komory ČR i analytiků ceny surovin do Vánoc neklesnou. Údaje vyplývají z odpovědí odborníků, které ČTK oslovila.

“Výrazně zdražily dražší suroviny, jako ořechy, kakao, máslo, čokoláda, to jsou klíčové suroviny při výrobě kvalitního vánočního cukroví. Cukr a mouka mírně zlevnily, ale zbytek raketově roste včetně mzdových nákladů. Dá se tedy očekávat, že cena vánočního cukroví by mohlo jít nahoru, a to jak u domácího pečení, tak i u prodávaného cukroví,” řekl ČTK ředitel svazu Bohumil Hlavatý.

Poptávku po cukroví to ale neovlivní, lidé podle Hlavatého předobjednali podobné množství cukroví jako loni. “Očekáváme stejný zájem jako vloni i jako předloni, a to i kdyby došlo k navýšení cen cukroví. Vánoce jsou specifický svátek a lidé na něm nešetří,” dodal.

Cena másla byla v září nejvyšší od začátku roku. Za kilogram lidé v obchodech zaplatí 247,29 koruny, což v přepočtu na běžnou kostku o 250 gramech činí asi 61,8 koruny. Ve srovnání s lednem tak máslo pode údajů Českého statistického úřadu zdražilo o 18,88 procenta a proti loňskému září téměř o čtvrtinu.

Máslo zdražuje z několika důvodů, do cen se promítá i teplé počasí, kvůli kterému dojnice produkují méně mléka. “Po másle je také vysoká poptávka z mezinárodních trhů, což zvyšuje jeho cenu. Lze předpokládat, že předvánoční poptávka ceny dále vyžene nahoru,” uvedl mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek. Podobný vývoj očekává i analytik XTB Jiří Tyleček. “Ceny důležitých surovin pro výrobu cukroví už do Vánoc klesat nebudou, spíše mohou být ještě dražší,” uvedl.

Lidé si připlatí také za kakao a čokoládu, 100gramové balení mléčné tabulkové čokolády mohli zákazníci loni v září pořídit za 25,47 koruny, letos stojí přes 30 korun. “Zdražily v důsledku klimatické změny a neúrody, u této suroviny evidujeme až čtyřicetiprocentní nárůst oproti loňskému roku. Stejně tak v důsledku celosvětové neúrody podražily jádroviny,” sdělil ředitel cateringové společnosti Luděk Vocílka. Je podle něj ale pravděpodobné, že řetězce budou bojovat o zákazníky a mléko či máslo budou nabízet v časově omezených slevových akcích. “S plošným a výrazným poklesem ceny nepočítáme,” dodal.

Naopak kilogram cukru krystal vyšel letos v říjnu průměrně na 22,73 koruny, což je zhruba o devět korun méně proti loňsku. Pšeničná mouka hladká meziročně zlevnila o téměř dvě koruny na 18,97 koruny. Deset vajec stojí letos v říjnu necelých 50 korun, loni to bylo 48,37 koruny.

Podle Tylečka bude pro lidi výhodnější nakoupit si suroviny a upéct cukroví doma, někteří mohou šetřit také tím, že nahradí například máslo margarínem. Vocílka očekává, že lidé upečou menší množství a méně druhů cukroví, nebo zakoupí připravené čajové pečivo z polotovarů.

Hlavatý ale doplnil, že lidé stále preferují klasické druhy, jako vanilkové rohlíčky či slepované linecké, a základní suroviny se těžko nahrazují. “Nepředpokládáme velké sortimentní změny, snad jen méně čokoládových polev,” podotkl.

Zdroj: ČTK

, ,
 Upozornění
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Nejnovější
Nejstarší Populární
Vložená zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře