Netradiční recept na vánočního kapra, který je inspirován asijskou kuchyní
Kapr po Asijsku
Ingredience:
- 1 kapr (cca 1,5 kg), očištěný a nakrájený na filety
- 3 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 chilli paprička, nasekaná (volitelné)
- 2 jarní cibulky, nasekané
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1/2 červené papriky, nakrájené na tenké proužky
- 1/2 brokolice, rozebrané na malé růžičky
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžíce rybí omáčky
- Čerstvý koriandr na ozdobu
- Rýže nebo rýžové nudle jako příloha
Postup:
1. Příprava marinády: Smíchejte sojovou omáčku, rýžové víno (nebo sherry) a sezamový olej v misce. Přidejte nastrouhaný zázvor, česnek a případně nasekanou chilli papričku. Filety kapra vložte do této marinády a nechte odpočívat v lednici alespoň 30 minut, ideálně přes noc.
2. Opékání kapra: Rozpalte pánev nebo wok na středně vysokou teplotu a přidejte trochu oleje. Kapra vyjměte z marinády (marinádu si ponechejte) a opékejte filety z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Poté je vyjměte z pánve a udržujte teplé.
3. Příprava zeleniny: Ve stejné pánvi orestujte jarní cibulky, mrkev, červenou papriku a brokolici. Smažte je, dokud nejsou měkké, ale stále křupavé.
4. Omáčka: Do pánve přidejte zbytek marinády a kokosové mléko. Přiveďte k varu a pak snižte teplotu. Nechte omáčku mírně probublávat, dokud nezhoustne. Nakonec přidejte rybí omáčku.
5. Podávání: Na talíř rozprostřete zeleninovou směs s omáčkou a na ni položte opečené filety kapra. Posypte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží nebo rýžovými nudlemi.
Tento recept přináší svěží a exotický twist do tradičního pokrmu a jistě zaujme vaše hosty na Vánoce.
foto ilustrační
Redakce Zprávy ČR Vám přeje dobrou chuť!