Vlivy čaje na zdraví – Účinků pití čaje na lidský organismus je velmi mnoho. Již při jeho objevení Číňany byly čaji přisuzovány i mnohé léčivé účinky, zejména při léčení kožních onemocnění. Využívá se však i při léčení střevních a žaludečních obtíží. Samotné pití čaje má za následek snižování únavy a má podíl na zvyšování tělesné a duševní činnosti.
Účinky vnějšího užívání čaje
Čajovník obsahuje fotoživiny, které již pouhým přiložením na kůži dokáží odvrátit chorobu. Například lokální aplikace zeleného čaje v podobě masti dokázala u více než poloviny testovaných pacientů stoprocentně vyléčit genitání bradavice.
Účinky různých druhů čajů
Zelený čaj – Pití zeleného čaje chrání před gynekologickými zhoubnými nádory, jako je například rakovina vaječníků či endomentriální karciom. Také snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak, hladinu curku v krvi a množství tělesného tuku. Tento čaj taktéž chrání mozek před kognitivním úpadkem a mrtvicí. Rovněž snižuje riziko vzniku diabetu a padání zubů. Při pití zeleného čaje je riziko úmrtí na zápal plic nižší až o 50 %.
Čaj snižuje únavu pracujících lidí a jejich výkon stoupá až o 10 %.
Pokusy na lidech trpící sezonní alergií ukázaly, že asi tři šálky japonského zeleného čaje denně po dobu šest až deset týdnů před začátkem pylové sezony podstatně redukují alergické příznaky. Vědci také zjistili, že pitím čaje se lze dostat do jednoho ze čtyř psychických stavů, v němž je člověk plně při vědomí a soustředění, a přesto klidný. Po vypití čaje se totiž v mozku začnou vytvářet vzorce mozkových vln, které se tvoří například při meditaci, a poté následuje tento uvolněný, ale bdělý stav.
Bílý čaj – U zeleného i bílého čaje byla prokázána schopnost ochránit DNA před poškozením karcinogenem PhIP, jenž se vyskytuje ve vařeném mase. Bílý čaj však dokázal zabránit poškození DNA mnohem lépe než čaj zelený.
Černý čaj – Přestože má černý čaj oproti zelenému čaji menší obsah flavonidů, stále pomáhá proti rakovině, mrtvic i a infarktu. Taktéž má schopnost urychlovat spalování útrobních tuků, snižovat krevní tlak a rozšiřovat průdušky, což pomáhá zejména při nachlazení.
Ovocný čaj – Ovocný čaj neobsahuje kofein, proto ho lze konzumovat kdykoli během dne a je vhodný pro všechny věkové kategorie. Jelikož se složen z ovoce a bylin, obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek a má tak pozitivní vliv na trávení, podporuje imunitu a funkci cévní soustavy.
Mačča – Kvůli svým účinkům se přírodní mačča pije už po staletí. Obsahuje přibližně stejné množství nutričních látek jako desetinásobné množství zeleného čaje.
Kromě kofeinu obsahuje i aminokyselinu L-teanin. Tyto dvě složky dohromady způsobí postupné dodávání energie, která tak vydrží mnohem déle. Dospělého člověka za těchto podmínek udrží mačča pozorného, klidného a soustředěného. Čaj mačča je tak vhodný například pro studenty či sportovce.
Mezi další známé účinky patří schopnost výrazně snižovat hladinu cukru v krvi, je tedy využíván jako složka přípravků na hubnutí. Obsahuje polyfenoly, u nichž bylo zjištěno, že chrání kůži před poškozením ultrafialovým zářením. Mačča obsahuje velké množství přírodních flavonidů (známých jako katechinů). Jedním z hlavních je epigalokatechin galát (EGCG), jenž pomáhá v ochraně organismu například před osteoporózou, cukrovkou či rakovinou.
Nepříznivé účinky čaje
V čajovníku čínském se přirozeně hromadí fluorid z půdy, který však při velkém množství může působit toxicky a způsobit dentální fluorózu. V extrémních případech se může jednat i o fluorózu kostí. Pro její předejití by dospělí neměli denně pít více čaje než odpovídá množství připraveného přibližně ze 20 sáčků černého čaje, 30 sáčků zeleného čaje či 80 sáčků čaje bílého. Děti (asi do devíti let) by neměly vypít denně více čaje, než odpovídá 3 sáčkům černého, 4 sáčkům zeleného čaje nebo 12 sáčkům bílého čaje.
Nemírné celodenní pití čaje může způsobit roztěkanost, třes, nervozitu, depresi a nespavost, když se toto děje dlouhodobě, mohou nastat i poruchy spánku.
Přestože čaj, zejména černý, obsahuje taktéž kofein, smrtelná otrava kofeinem nehrozí.
Zdroj: Wijipedia.org