Vaječný likér, tradiční a oblíbený nápoj.

Vaječný likér, tradiční a oblíbený nápoj.

Vaječný likér, tradiční a oblíbený nápoj, se těší velké popularitě zejména během vánočních svátků. Jeho sametově jemná konzistence a sladká chuť lákají k posezení s rodinou a přáteli. Základem vaječného likéru jsou žloutky, cukr, smetana a alkohol, nejčastěji rum nebo brandy.

Příprava domácího vaječného likéru je jednoduchá a vyžaduje jen několik základních surovin. Žloutky se vyšlehají s cukrem do hladké pěny, poté se pomalu přidává smetana a alkohol. Směs se opatrně zahřívá, aby se suroviny spojily a vytvořily lahodný likér. Výsledný nápoj se nechá vychladit a ideálně odležet několik dní, aby se chutě prolnuly.

Vaječný likér se podává nejčastěji samotný, ale lze jej využít i jako přísadu do různých dezertů či nápojů. Skvěle se hodí například do kávy, kde dodá hřejivou a slavnostní atmosféru, nebo do zmrzlinových pohárů a dortů. Pro mnohé je vaječný likér neodmyslitelnou součástí vánoční tabule a symbolizuje rodinnou pohodu a slavnostní náladu.

Recept na Vaječný likér s kokosem a bílou čokoládou

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 200 g moučkového cukru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g bílé čokolády (nasekané)
  • 200 ml kokosového rumu (např. Malibu)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Postup:

1. Příprava žloutkové směsi: Žloutky oddělte od bílků a dejte je do mísy. Přidejte moučkový cukr a vyšlehejte do hladké, světlé pěny.

2. Příprava mléčné směsi: Kokosové mléko a smetanu nalijte do hrnce. Přidejte nasekanou bílou čokoládu. Zahřívejte na střední teplotě, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude horká. Nenechávejte ji vařit.

3. Spojení směsí: Horkou kokosovou směs pomalu přilévejte do žloutkové směsi za stálého míchání. Dávejte pozor, aby se žloutky nesrazily. Směs vraťte zpět do hrnce a za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud nezhoustne. Směs by měla být dostatečně hustá, aby pokryla zadní stranu lžíce. Směs nesmí vařit, jinak by se žloutky srazily.

4. Ochucení a chlazení: Jakmile směs zhoustne, odstavte ji z ohně a nechte mírně vychladnout. Přidejte kokosový rum, vanilkový extrakt a špetku soli. Dobře promíchejte.

5. Dokončení a skladování: Hotový vaječný likér přelijte do lahví a nechte zcela vychladnout. Uložte do lednice a nechte odležet alespoň 24 hodin, ideálně několik dní, aby se chutě prolnuly.

Podávání:

Vaječný likér podávejte chlazený, ideálně v malých skleničkách. Pro ozdobu můžete použít strouhaný kokos nebo špetku mleté skořice. Tento likér je výborný nejen samotný, ale také jako přísada do koktejlů nebo dezertů.

Dobrou chuť, přeje redakce Zprávy ČR

, ,
 Upozornění
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Nejnovější
Nejstarší Populární
Vložená zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře