Infekce koronaviru ovládá naši mysl. Ale nesmíme zapomínat na další zdravotní problémy. Podle údajů EU u nás v ČR v souvislostech vysoké spotřeby soli zemře zbytečně předčasně až 6800 osob ročně.
Nová vědecká studie prokázala, že sůl ovlivňuje imunitní odpověď těla. Neutrofily od zdravých lidských dobrovolníků byly méně schopné kontrolovat bakterie ex vivo, po konzumaci diety s vysokým obsahem soli. Naše dieta má obvykle 3x větší nadbytek soli, než je maximální doporučení (5g/osobu/den). Zjištění vědců ukazují, že lidé mohou být méně odolní vůči bakteriálním infekcím.
Může narušit antibakteriální reakce neutrofilů. U myší s dietou s vysokým obsahem soli došlo v exacerbované ledvině k systémovým infekcím E. coli nebo Listeria monocytogenes, v důsledku snížené kapacity neutrofilů. Snížená kapacita neutrofilů nebyla přímo způsobena solí nebo močovinou, ale byla závislá na hyperglukokortikoidismu, indukovaném solí. Bylo take prokázáno, že neutrofily od zdravých lidských dobrovolníků byly méně schopné kontrolovat bakterie ex vivo, po konzumaci diety s vysokým obsahem soli. Vzhledem k tomu, že naše dieta má nadbytek soli, tato zjištění ukazují, že lidé mohou být méně odolní vůči bakteriálním infekcím.
Zdroj: Státní zdravotní ústav