Arašídy – jaký vliv mají na lidský organismus, co arašídy obsahují. Většina z nás často řadíme arašídy mezi ořechy, což není zcela správné označení. Jedná se totiž o rostlinu Podzemnici olejnou, jejímž plodem jsou lusky. Proto se arašídy řadí mezi luštěniny a níže najdete pár bodů, v čem je jejich konzumace příznivá.
Důvody, proč arašídy zařadit do jídelníčku
- obsahují sacharidy a bílkoviny
- obsahují nasycené mastné kyseliny, které pomáhají odstraňovat LDL cholesterol
- příznivě působí na nervovou soustavu
- působí protistresově
- snižují riziko vzniku cukrovky
- výborný zdroj energie
- jejich konzumace pomáhá při spalování tuků
- pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním
- obsahuje významné množství Resveratrolu, který zpomaluje stárnutí buněk a také zpomaluje degeneraci mozku
- jsou bohaté na vitamíny skupiny B
Postup přípravy domácího arašídového másla
Rozemletí arašídů v mixéru do požadované konzistence zabere přibližně 15 min., a tak dávejte pozor, aby to váš domácí robot vydržel. V prvé řadě nasypejte určité množství arašídů do mixéru a začneme s mixováním. Občas robota radši vypněte a arašídy v něm promíchejte lžicí nebo vařečkou. Mixujeme tak dlouho, dokud z toho nevznikne krémová hmota bez hrudek, která se pěkně táhne. Arašídové máslo můžeme ochutit Stévií, nebo umělým sladidlem.
Ingredience | Obsah výživných látek |
---|---|
100 g arašídů nesolených | Bílkoviny: 26,9 g, Sacharidy: 23,6 g, Tuky: 44,2 g, Vláknina: 8 g |